LEYLEK LEYLEK HAVADA…

Ne Leylekmiş efendim. İri miymiş? Sürüyü mü görmüşüz havada? Yoksa biz havada uçakta iken camdan bakıp Leylek sürüsüne mi rastlamışız bilmiyorum. Her şeyi de Leyleğe atfetmek olmaz. Pandemi yüzünden ve onun getirdiği engeller, tam kapanmalar yüzünden, parça tedariki, chip krizi derken duran üretimler, sektörü oldukça zor durumda bırakmıştı. Yavaş yavaş düzene giren sistemler yeniliklerle hayata döndü.

Hakki Tolunay

Kıbrıs”ta başlayan, Yeni Opel Astra ile kucaklaşma, Eylül ayını biz otomotiv gazetecilerini havada yakaladı. Yeni Opel Astra’yı Kıbrıs’ta çok ilginç bir rotada denedik. Kapalı Maraş’ın korunan bölgesinden giriş yapıp boydan boya, geçerek, halka açılan küçük bir bölgesinde, bizler için hazırlanan masalara yerleşip, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile burada tanıştık. Kıbrıs’ın yarını ve rehberlerden de Kapalı Maraş ile ilgili bilgiler aldık.

Birleşmiş Milletler gözetiminde, Türk askerlerinin denetiminde olan bu bölge için Sayın Tatar şöyle söyledi:
“Üç yıl önce uluslararası bir kurul gelip inceleme yaptı. Binaların %80’inin oturulabilir ve kullanılabilir olduğu kararı çıktı. Biz de dedik ki. Sahipleri veya varisleri gelsinler otursunlar. İş yerlerini açsınlar. Ama bilsinler ki Türk bölgesindeler. Ve bizim, kurallarımıza göre barınacaklar.”

Gerçekten de, binalar, kiliseler, pırıl pırıl ayaktalar. Pek çok, ünlü markanın mağazaları duruyor. Bir köşede, tabelaları, neonları dahi sağlam TOYOTA mağazası gibi, Alfa Romeo”nun ve başka diğer markaların, mağazaları vardı. Bazı binaların ve otellerin altında, üzerleri tozla kaplı limuzinler, Mercedes’ler gördük. Burası Kıbrıs çıkarması öncesi, adanın en lüks bölgesi imiş. Özellikle Hollywood’un ve diğer dünya ünlülerinin uğrak yeriymiş.

Kıbrıs dönüşü ailece yazı kapatmak için bir haftalık Ayvalık tatiline gittik. Ama tatilin tam ortasında, yeni BMW X1 ve 3 Serisi için, Kaz dağlarına Yeşilyurt köyündeki, konaklama mekanımız, “Manici” köşküne gittim. Burada Borusan yetkilileri ie buluşup, grubun Otomotiv Başkanı Hakan Tiftik’in yaptığı basın toplantısından sonra, yeni X1’lere binip, Ezine yakınlarındaki “Manici” çiftliğine, doğru sürüş yaptık. 300 dönüm üzerine kurulu çiftliği görmelisiniz.

Ben daha girişteki, antika otomobil ve renöve edilmiş antika traktörleri görünce nereye geldiğimi şaşırdım. Burası henüz başlangıç aşamasında. Güzel bir restaurant ve suni bir göl ile tenis kortları ve spor alanları karşılıyor sizleri. Asıl mekan tepenin arkasındaki alanda, yapılan yerleşim alanları, otel, spa ve spor komplekslerinden oluşan bir tesis. Dönüşü, yeni 3 serisi ile yapıyoruz.

Sonraki Seyahatimizde Paris’e gittik. “Dacia Manifestosunu Açıklıyor” konsepti altında, ertesi günkü uluslararası lansmana, sabah geç kalmamak için bizi bir gün önce götürdü Dacia Türkiye… “Olması gereken ne varsa” başlığı altında, bizi Fransa’nın bu bölgede yapılmazsa şampanya denilemeyen Şampanya imalat bölgesi Champagne’ a, buradaki Reims şehrine getirdi. Öğlen yemeğini “Pommery” şampanya fabrikasında yedikten sonra, yerin 200 basamak altındaki mahzenlerini gezdik.

Ertesi gün de sabah erkenden Paris Bourget bölgesindeki sergi alanlarında birinde Dacia’larla buluştuk. Orada konseptlerini gezdik. Atölyelere katılıp bilgi edindik.
Bir sonraki yolculuk Peugeot 308 ie buluşmak için Dalaman. Orada da akşam süprizi olarak yemeği Göcek açıklarında, Fimi Island restaurantta yemek üzere tekne yolculuğu yaptık.

Ve İstanbul Lansmanları. Kymco motosiklet. Adile Sultan Kasrında Kymco CEO’su ile buluşma. Bay Chun-Ping Ko kurucu dede Kymco’nun torunu. Türkiye’de Doğan Trend şirketler grubu ile fabrika yatırımı yapacaklarını açıkladılar.

Alfa Romeo’nun Beykoz Kundura Fabrikası, bugünün film seti arazisindeki, Tonale lansmanı. O da ulaslararası bir lansmandı ve bütün gün sürdü.

Son olarak da VavaCars, merkez serisinde yaptığı basın toplantısında, servislerini genel olarak tüm araçlara açtığını ve ucuz servis günlerini başlattığını açıkladı.

Bu aylık bu kadardı. Ekim yine Kıbrıs seyahati ile başlıyor. KIA’nın elektriklisi ile. Sonrası sırayla gelir. Nissan var. Toyota var.

Huzurlu bir ay geçirmeniz dileğiyle…