ELEKTRİK ALABİLİYOR MUSUNUZ?

Ülkemizin lokomotif sektörlerinden otomotivin, 1993 yılından bu yana yaşanan gelişmelere bakıldığında, 1990 yılında ciddi bir ivme kazanan ve 90’lı yıllarda en büyük hacme ulaştığı 1993 yılında 441 bin 133 adetlik otomobil satışına erişen Türkiye araç pazarında, geçtiğimiz yıl 967 bin 341 adet otomobil satıldı. 2,6 milyonluk otomobil parkı ise 30 yılda 15 milyonu aştı.

Hakki Tolunay

Markalar her gün yeni bir model üretmekten geri durmuyor. Örneğin, Škoda, C-SUV segmentindeki ilk tam elektrikli modeli Elroq’un örtüsünü gerçekleştirdiği dünya prömiyeriyle kaldırdı. Markanın elektrikli ürün yelpazesini genişleten Elroq, aynı zamanda Škoda’nın yeni tasarım dili “Modern Solid” ile tasarlanmış ilk tam elektrikli model olma unvanına da sahip. Türkiye’de 2025’in ilk yarısında satışa sunulacak Elroq, sahip olduğu özelliklerle elektrikli mobilite dünyasında yeni bir çağ başlatıyor. Şık tasarımını farklı güç ünitesi ve batarya seçenekleriyle bir araya getiren Elroq, tek şarjda 560 kilometreyi aşan menziliyle müşteri deneyimini yeni bir seviyeye taşıyor.

Öte yandan ay sonunda Mercedes, tam elektrikli G Wagon’u tanıttı Türkiyede.
Fakat benim elektrikli otomobil konusunda hala kaygılarım var. Bir taraftan hazla elektrikli otomobiller çoğalırken, öte yandan markaların bazıları, Hidrojen yakıt hücreli motor üzerinde çalışıyor.

Örneğin, Toyota ve BMW Grubu, karbon nötr bir toplum yaratmak ve hidrojen teknolojisini geliştirmek amacıyla stratejik iş birliğini güçlendiren yeni bir anlaşmaya imza attı. Bu kapsamda iki şirket, yakıt hücre sistemlerinin geliştirilmesi ve hidrojen altyapısının iyileştirilmesi üzerine yoğunlaşacak. Böylece daha önce 2011 yılında çevreci teknolojileri üzerinde iki şirket arasında imzalanan anlaşma, daha da ileriye taşınmış oldu.

Hidrojen yakıt hücreli binek araç ürün gamını genişletmeyi hedefleyen Toyota ve BMW, üçüncü nesil yakıt hücresi sistemi üzerinde ortaklaşa çalışırken, altyapı geliştirme konusunda da birlikte hareket edecekler.

Toyota ve BMW, yapılan yeni stratejik anlaşma kapsamında ürün gamında daha fazla hidrojen yakıt hücreli araca yer vererek, müşterilerine yeni seçenekler sunacaklar. Her iki markanın modellerinde kullanılacak üçüncü nesil yakıt hücresi sistemiyle birlikte model çeşitliliği artarken, hidrojen teknolojisi alanında yeni bir sinerji elde edilecek. Yakıt hücreli araç talebinin artması hedeflenirken aynı zamanda maliyetlerin de düşürülmesi hedefleniyor. Bu işbirliği sıfır emisyonlu yakıt hücreli araç teknolojisini daha erişilebilir bir seçenek haline getirerek, hidrojen toplumunun oluşumuna katkı sağlayacak.

Avrupa’da da ortam karışık görünüyor. Italyan ve Alman hükümetleri Avrupa otomobilciler birliğinin, AB’nin otomobiller için CO2 emisyonlarının gevşetilmesi çağrısına destek verdiğini öğrendik. Üretilecek benzinli ve dizel motorların 2035’te getirilecek yasağı tekrar gözden geçirilmesi istendi. Öte yandan da Çevreci kuruluşlar otomotiv sektörünün sözünde durmadığı için suçluyor.
Çinli üreticilerin pazara baskısı, düşen satışlar, elektrikli otomobilin Avrupa’da yeterli ilgi görmemesi, Avrupalı üreticileri zorluyor.

Elektrikliye alternatif olarak Hidrojen söz konusu demiştik ya.
Karayolu yük taşımacılığının karbonsuzlaştırmaya yönelik geliştirdiği araçlarla MAN, hidrojen yanmalı kamyonu MAN hTGX ile ‘2025- Kamyon İnovasyon Ödülü’nü kazandı. MAN Truck & Bus, Araştırma ve Geliştirmeden konusunda, Almanya’da düzenlenen IAA Ticari Araçlar fuarının basın gününde ödülü aldı. Gelecek yıldan itibaren müşterilerine yeni hTGX’i teslim etmeye başlayacak olan MAN, küçük bir hidrojen yanmalı araç serisi oluşturan ilk Avrupalı kamyon üreticisi olacak.

Elektrikli otomobil için öncü konumunda olan Isvaçli üretici, Volvo 2030 da tamamen elektrikli araç üretimi, içten yanmalı motoru ise bitirme kararından geri döndü. Euro News’ün haberine göre, bu açıklamanın ardından Volvo hisseleri %4 düşüverdi.

Umarım !930’lu yıllarda ilk olarak üretilen, sonra vazgeçilen ve Jay Leno’nun koleksiyonundaki gibi günümüz kolleksiyonerlerinin garajlarında bir anı olarak kalmaz elektriklikliler.