Peugeot E-3008: GÖZLER ONUN ÜZERİNDE…

Geçtiğimiz yaz sonu Antalya’da düzenlenen lansmanda tanıştığımız Peugeot ürün gamının en popüler modeli 3008, ileri seviye elektrikli sürüş keyfi sunan motor seçeneğiyle konuğumuz oldu bu ay. Yenilenen ve daha çekici hale gelen Fastback tasarımından elektriğin ona kattığı sürüş performansına kadar etkileyici bir otomobil olmayı başaran E-3008 yolda tüm bakışları ürerinde toplamayı başarıyor... Yazı ve Fotoğrafla: Bayram BAYRAMÇAVUŞ...

Peugeot E-3008

Antalya’da düzenlenen lansmanında 48 V hibrit teknolojisine sahip motor seçeneğini deneyimle fırsatı bulduğumuz Peugeot 3008, tasarımından teknolojilerine kadar bizi etkilemeyi başarmıştı. Elektrikli versiyonu ile sürüş izlenimi sayfalarımızın konuğu olan otomobil ileri seviye sürüş dinamikleriyle ne derece başarılı olduğunu bir kez daha kanıtladı doğrusu. Peugeot’u bir üst seviyeye taşıyan STLA Medium platformunu kullanan ilk model olma özelliğini taşıyan E-3008 kullanıcılarına sınıfının en iyi performansını sunmayı başarıyor neredeyse. Yolda süzülürken meraklı bakışları üzerinde toplamayı başaran tasarım, Fastback çizgileri yapısıyla adeta bir kedi duruşuna sahip.

Peugeot E-3008_2

Bu tasarım şekli, dinamik ve aerodinamik formuyla (Cx 0,28) yeni 3008, zarafeti, verimliliği ve ferah iç mekanı birleştiriyor. 4542 mm’lik uzunluğu, 1895 mm’lik genişliği ve 1641 mm’lik yüksekliğe sahip yeni 3008, kedi duruşu tasarımıyla bir yandan tamamen elektrikli C-SUV segmentinin en kompakt modellerden biri olmaya devam ederken diğer taraftan da 2739 mm’lik aks mesafesinin de etkisiyle geniş yolcu ve bagaj alanı sağlamayı başarıyor. Peugeot, E-3008 ile ön tasarımda yeni bir yaklaşım sergiliyor. Model, ikonik üç pençeli ışık imzasını korurken, farların ve ızgaranın tasarımı tamamen değişiyor. Yeni ön ızgara, bu modelin elektrik genlerini yansıtıyor. Yeni ön cephe, yeni Peugeot logosu etrafında tasarlandı. Gövde rengindeki “degrade” tasarımı sayesinde yeni ışık imzasını ve ızgarayı sınır olmaksızın birleştiriyor. Ultra kompakt farlar, radyatör ızgarasının üzerinde yer alan ve ön kısmın tamamını saran ince, zarif bir şeride yerleştiriliyor. Bu, E-3008’e etkileyici bir görünüm kazandıran ve kişiliğini vurgulayan özgün bir tasarım özelliği. Tüm versiyonlarda LED farlar sunuluyor. 3008 GT, standart olarak, far huzmesini trafik koşullarına göre otomatik olarak ayarlayan ve diğer sürücüleri rahatsız etmeden optimum aydınlatma sağlayan, Peugeot’nun yeni Pixel LED teknolojisiyle yollara çıkıyor.

Peugeot E-3008_3

Dış tasarım çizgileri ve Fastback yapısıyla meraklı bakışları üzerinde toplamayı başaran E-3008, içeriye geçtiğinizde de aynı etkiyi devam ettirmeyi başarıyor. Son yıllarda Peugeot’yu rakiplerinden farklı kılan ve kullanıcılar tarafından ilk akla gelen seçenek haline gelmesine katkı sağlayan “Peugeot Panoramik i-Cockpit” yenilenen haliyle içerideki şık görünüm ve konforun en büyük destekçisi olurken sürüş keyfini bir üst seviyeye taşıyor. Kavisli 21 inçlik HD panoramik ekran, yükseltilmiş dijital gösterge paneli ile dokunmatik multimedya ekranını birleştiriyor. Peugeot ekipleri, i-Cockpit®’in üç temel unsurundan ikisini; dijital gösterge paneli ile dokunmatik multimedya ekranını birleştirdi. Bunlar artık ön konsolun solundan orta konsola kadar uzanan, 21 inçlik yüksek çözünürlüklü tek bir panelden oluşan, kavisli bir panoramik ekranda entegre ediliyor. Panoramik ekran, ön konsolun üzerinde havada süzülüyor. Süzülme etkisi, ekranın altında bulunan LED ortam aydınlatmasıyla vurgulanıyor. Optimum ergonomi için konumlandırılan 21 inçlik panoramik ekran, sürücüye doğru hafifçe kavisli olsa da hala yolcu tarafından kolaylıkla erişilebiliyor. Büyük ve yüksek çözünürlüklü dijital ekran, Peugeot i-Cockpit®’in iki temel işlevini birleştiriyor. Panoramik ekranın sol tarafında gösterge paneli, sürüşle ilgili hız, güç, sürüş yardımcıları ve enerji akışı gibi tüm bilgileri kompakt direksiyon simidinin üzerinde birleştiriyor. Panoramik ekranın sağ tarafında yer alan ve ön konsolun ortasındaki dokunmatik ekrana hem sürücü hem de yolcu rahatlıkla erişebiliyor.

Peugeot E-3008_4

Her yönüyle bakışları üzerinde toplamayı başaran Peugeot E-3008’i hibrit seçeneğinden ayıran ana özelliğe gelecek olursak otomobil, performans, verimlilik, menzil ve şarj açısından elektrikli araç müşterilerinin beklentilerini her açıdan karşılamayı başarıyor diyerek başlayalım söze. Kaputun altında yer alan 157 kW (210 beygir) güç sunan yeni nesil sabit mıknatıslı senkron motor daha fazla güç ve verimlilik sunmayı başarırken fabrika verilerine göre 500 kilometre menzile ulaşmanızı sağlıyor. Bırakalım fabrika verilerini bir kenara, bizim sürüş izlenimimiz boyunca ulaştığımız değerlerden bahsedelim diyecek olursak da, şehir içi kullanımlarda 400 kilometre civarında, şehir dışı kullanımda ise 300-350 kilometre arasında kalabildiğimiz gerçeğinden bahsedelim sizlere. Ne yazık ki elektrikli otomobil tercih ederken bu gerçeği göz önünde bulundurmalı diyoruz okuyucularımıza her zaman. Bu arada şarj kapasitesi açısından oldukça üst seviyede olan E-3008’in bataryası 30 dakikada yüzde 20’den yüzde 80’e şarj oluyor. Peugeot’nun yol tutuş ve sürüş keyfi konusundaki itibarını yansıtan E-3008, üzerinde yükseldiği STLA Medium Platformu sayesinde dinamik yol tutuş özelliklerine sahip. Yeni ön ve arka akslar bunun için tasarlanmış. Platformun mimarisi, hafif ve rijit malzemelerin kullanımını maksimuma çıkararak ve tekerlekler arasında mümkün olduğunca alçakta ideal bir şekilde konumlandırılan tek katmanlı batarya ile ağırlık merkezini düşürerek bu dinamizme katkıda bulunuyor. Sürücü, E-3008’in performansının sürücünün isteklerine ve/veya trafik koşullarına ideal şekilde uyarlanmak üzere orta konsoldaki kumanda ile dört sürüş modu arasından seçim yapabiliyor. Kompakt ve kendi sınıfındaki tamamen elektrikli SUV’lar arasında en iyi dönüş çapına (10,6 m) sahip yeni E-3008, sahip olduğu sürüş destek sistemleri, güvenlik donanımları ve yeni teknolojileriyle de farkını ortaya koyuyor.

Teknik Özellikler: Peugeot E-3008

Motor:………………………………….Sabit Mıknatıslı Senkron
Batarya Tipi:………………………………….Lityum-İyon
Maksimum güç:……………………157 kW (210 HP)
Maksimum tork:………………..345 Nm
Aktarma:……………………………….önden çekiş
Şanzıman:…………………………tek oranlı otomatik
Maksimum hız:…………………………..170 km/s
0-100 km/s:……………………………………8,8
Menzil:…………………………..500 km
Ön lastik:……………………………..235/50 R 20
Arka lastik:……………………………235/50 R 20
Akü Kapasitesi:………………….73 kWh
Ortalama Enerji Tüketimi:…………18,5 kWh/100 km
Emisyon:……………………………..0 gr/km
Karoser-Uz/Gen/Yük:…….4542/1895/1641 mm
Dingil mesafesi:…………………………2739 mm
Bagaj hacmi:…………………………………520 lt
Ağırlık:………………………………………1520 kg